• ÇoÄŸu insanlar 12′lik çarpım tablolarını ezberlerler. EÄŸer 12′den yüksek sayıları çarpmak gerekirse bunu yazarak yaparlar. Sadece nadir bulunan sayı sihirbazları uzun çarpma iÅŸlemlerini kaleme dokunmadan yapabilir. Fakat bazı daha uzun iÅŸlemleri birkaç çarpma hilesi bilenler de yapamaz.

    Sonu sıfırla biten sayıları çarpmak kolaydır. 20 ile 300′ü çarpmanız gerektiğini düşünelim. İlk önce sıfırları dikkate almayın ve bizim için önemli olan sayıları çarpın, 2*3 işleminden 6 elde edilir. Şimdi 6′nın arkasına dikkate almadığımız sıfırları ekleyin böylece sonuç 6000 çıkar. Bu hilenin neden kaynaklandığını sayılarımızı 10′un üsleri olarak yazarak görebiliriz 20=2*10 ve 300=10*10*3′dür. Bu hileyi birkaç örnekle gösterelim. 70*70 işlemini yapmak için başta 7*7′i çarpıp 49′u yazar ve arkasına 2 tane 0 ekleyerek sonucu 4900 buluruz.

    5 ile biten sayıların kendilerı ile çarpımında da bir hile vardır. İlk önce 5′leri göz ardı edin. Geri kalan sayıları alın ve bir sonraki en yüksek sayıyla çarpın ve sonucun arkasına 25 ekleyin. Örneğin 65*65′i çarpmak için ilk önce 6*7 işlemlerini yapın. Bu işlem size 42 sayısını verir. 42′nin de arkasına 25′i ekleyince sonuç 4225 olarak bulunur. 35*35′in sonucu ise 3*4′ün sonucuna 25 ekleyerek 1225 bulunur.

    Aralarında 2 fark bulunan sayıları bulmak için sayıların ortalamasını kendisiyle çarparız ve bir eksiğini alırız. Bu işlem sonucu verir. Örneğin 19*21 çarpmak için 20*20-1 işlemini yapar ve sonucu 399 olarak buluruz.

    Ekleyen : Pelin @ 23:33

  • 8 Responses

    WP_Modern_Notepad
    • kübra Says:

      süper ya tebrik ederim seni brovo sen bi dahisin:)

    • Pelin Says:

      TeÅŸekkürler…:)

    • beyza Says:

      bunlar güzel bilgiler…..

    • kader Says:

      sizlere çok teşekkür ederim çok da güzel olmuş umarım başkaları da yararlanır.ödevime çok yardımcı oldunuz

    • Ufuk Says:

      Merhaba. Bir soru sormak istiyorum. İki sayıyı kağıt kalem kullanmadan yani akıldan çarpmakta üstün zeka sınırı sizce nerede başlar? Örneğin 5 rakamlı iki sayıyı akıldan çarpmak bir üstün zeka örneği midir? Ya da bundan daha fazlası mı gerekir, örneğin 7-8 rakamlı sayıları çarpmak gibi.
      7 rakamlı iki sayıyı akıldan çarpabilen bir yakınım olduğu için bunu merak ettim.
      Bilginiz yoksa bile bu konuda yararlanabileceğim bir kaynak (internet sitesi v.s.) biliyorsanız bana iletirseniz çok sevinirim (m.ufuktekin@tekin.av.tr).
      Hepinize iyi günler dilerim…

      UFUK

    • gökhan Says:

      güzel ben 8. sınıf öğrencisiyim matematik proje ödevi olarak bunu görüreceğim

    • cerenn Says:

      (([.....!!!!yha ben zatn bole çarpıorm başka turlumu çarpıosunuz en hızlı yontem bu yhane mantıgını kullanabılen herkes bu yontemı yhapabılır ama arkadaş bilmeyenlere yhardımcı oldu ıse saolsun.....!!!!))]

    • gamze Says:

      bu gerçekte güzel bi bilgi

    Yorum Yaz

    Not : Yazdığınız Yorumlar Yönetici Onayından Geçtikten Sonra Sitede Yayınlanacaktır, Lütfen Ahlak ve Görgü Kurallara Uymayan Yorumlar Yazmayınız..